För dig som deltar i strejken

Läs tidigare meddelande: https://vildstrejkpagatagen.blogg.se/
Facebook: https://www.facebook.com/vildstrejk
Kontakt med strejkkommittén: [email protected]
 
Hur många kommer strejka?
En överväldigande majoritet av lokförarna som jobbar imorgon efter 11:00 har sagt att de går ut i strejk.

Hur får du reda på att strejken är igång?
Vi publicerar på bloggen samt på facebooksidan: https://www.facebook.com/vildstrejk
Meddelandet kommer att kommma någon gång efter 11:00 då Ola går in på mötet. Gissningsvis mellan 11:00 och 12:00. Kontrollera löpande.

Vad ska du göra då?
Kör till nästa avlösning eller när du lämnar tåget för tex rast. Du kan även gå i strejk vid en åkstation du passerar. Detta är dock mer konfliktfyllt och är helt ditt val. Då får då även besluta om du skall vara behjälplig med att växla undan fordonet efter tömning. När du kliver av skickar du ett mail till [email protected] med kopia till [email protected] med texten "Jag deltar i strejken. /Förnamn Efternamn ADnummer". Därefter stänger du av din tjänstetelefon och svarar inte på okända nummer på din privata telefon. Tågvärdar kan strejka omedelbart om de inte är AGS. Kliv av på lämplig plats och skicka meddelande till [email protected] med kopia till [email protected] enligt ovan.

Vad gör jag sen?
Möt upp övriga strejkande i M, Hb, Hm, Y, Trg. Många kommer att befinna sig i Malmö så du kan även med fördel ta dig dit. Hjälp till att möta upp andra strejkande som kliver av sitt pass. De som går ut i strejk ska mötas av stark support när de kliver av tåget. När de sista som avbryter mitt i passet klivit av går vi hem och äter middag.
 
Vad gör jag som ska börja strejka på tisdag?
När strejken bryter ut skickar du ett meddelande till [email protected] med kopia till [email protected] och meddelar att du kommer att delta i strejken. Ha inte tjänstetelefonen på utan bara när du skickar mailet. Du kan med fördel vänta till sent på kvällen för att skapa svårigheter för Arriva att planera tisdagen. När du skickat meddelaqndet är det viktigt att du inte har tjänstetelefonen på och inte svarar på okända nummer.
 
Hur vet jag om strejken avblåses?
Även detta kommer att meddelas på bloggen och facebooksidan. Då du mailat [email protected] med kopia till [email protected] så kan vi även skicka ut info till din epost.
 
Hur länge strejkar vi?
De bestäms av de strejkande. Vi kommer att ha möte på onsdag där endast de strejkande är med. Där beslutas hur strejken fortsätter.
 
Kan jag få hjälp ekonomiskt?
Om strejken bryter ut upprättas en strejkkassa. Intresset för denna strejk är enormt och vi räknar med att kunna samla in pengar minst till skadestånd(inte säkert att det blir något). Kanske även till lönebortfall.
 
Ifall media vill prata med dig
Om du deltar i strejken och media vill intervjua dig finns det ett par saker som är bra att tänka på. Först och främst kan du alltid hänvisa media att försöka ta kontakt med någon av strejkkommitténs talespersoner via [email protected]. Även om det förekommer att journalister är påträngande så är faktiskt de flesta förstående och tar ett nej. Du har ingen skyldighet att prata med dem. Väljer du att yttra dig i media har du alltid rätt att vara anonym. Eftersom vi har sett hur Arriva angriper sin personal så är detta det absolut bästa att vara. Även om de kan identifiera dig så kommer det aldrig kunna hållas som bevis mot dig. Hävdar de att du sagt något, när du har varit anonym, blåneka det. Ditt källskydd gäller enligt både yttrandefrihetslagen och tryckfrihetsförordningen. Skyddet gäller fram till källan själv röjer sin identitet. Försöker någon annan att påverka dig att röja din identitet så gör denne sig skyldig till brott.
Tänk på vad du säger. Deltar du i denna strejken så gör du det för en gemensam sak. Du talar alltså för alla som strejkar. Var påläst och vet varför du deltar. Läs vad strejkkommittén har skrivit på bloggen och ha gärna koll på vad talespersonerna har yttrat till media tidigare. Yttrar du dig i media blir du på sätt och vis också en talesperson för strejken.
#1 - Lärare

Vi är ett rätt bra gäng som börjat organisera oss för att se till att ni ska få in en bra strejkkassa! Så fort ni har fått upp ett nummer och strejken är igång så kommer vi igång. Ni är en inspiration för alla lönearbetare.

#2 - Anonym

Det hade varit bra om vi anställda fortsättningsvis kunde ha denna bloggen det finns nämligen mycket som behöver kommuniceras anonymt . Hur jobbar vi framledes för att förhindra uppsägningar jag menar alltså hur jobbar vi anställda rent praktiskt för att inte hjälpa Arriva i deras bortrationalisering av folk. Det finns tusentals saker vi kan göra som är "lagligt" det mest uppenbara är ju att inte jobba övertid men listan kan göras mkt mkt längre.