Vild strejk på Pågatågen!

Kontakt med strejkkommittén: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/vildstrejk

Idag,31/12, beslutade ett möte med 100 anställda(fler ville in men tekniken höll inte) på Pågatågen med stor majoritet att gå ut i vild strejk på måndag om företaget säger upp huvudskyddsombudet. Strejken träder ikraft eller avblåses direkt när uppsägningen meddelas. Huvudskyddsombudet ska in på möte kl 11:00 på måndag och vi som har möjlighet väntar på resultatet utanför eller inne på kontoret i Malmö. Om det blir uppsägning eller avsked startar strejken. Alla som kör tåg kör dessa till nästa avlösning. Där meddelar föraren TIL att den går ut i strejk. Detta görs via mail till [email protected] så det finns skriftligt. Detta är ett skydd för dig som strejkar. Föraren stänger sedan av sin arbetstelefon och möter upp de andra strejkande. Det är rimligt att ta sig till sin hemstation men det går såklart bra att stanna vid den åkstation man hamnade på. När ditt pass är slut åker du hem om du vill eller stannar kvar och umgås. Om ett tåg behöver växlas undan kan det göras innan strejken inleds men det är upp till föraren. Tågvärdar kan inleda strejken omedelbart när beslutet meddelas och kliva av på lämplig plats. Även här meddelas arbetsgivaren via [email protected]. Strejkande behöver inte ta diskussioner med chefer utan kan bara gå därifrån. Vi uppmanar alla att delta i strejken men ingen ska trakasseras för att den avstår.

Till dig som vill hjälpa till:
Om strejken utlöses kommer vi att öppna en strejkkassa. Vi kommer att meddela detta här.

Till dig som är timanställd:
Vill du delta så kontakta PPL omgående och lägg dig timfri i nästa vecka. Avblåses strejken meddelar du att du kan jobba igen. Har du pass utlagt kan du delta i strejken som alla andra. Det är såklart större risk för dig än för en fast anställd. Blir du sjuk går du såklart inte till jobbet.
 
Detta gäller vid vild strejk:
  • Skyddet för vild strejk uppkommer då det är en kollektiv åtgärd. Att denna bloggen är offentlig är beviset på att alla som deltar på måndag deltar i en strejk och med det skydd det innebär.
  • Du kan prata om vild strejk i fikarummet, framför chefen och skriva om det på facebook. Så länge du inte är förtroendevald. Sen vill du kanske inte att chefen ska vilja sätta dit dig vid första möjlighet så var lite försiktig. Men juridiskt har du full rätt att göra detta. Du kan alltså dela denna blogg direkt på din egen facebook.
  • Du får inte bli uppsagd eller på annat sätt få repressalier från arbetsgivaren för att du organiserar eller deltar i en vild strejk. Rätten att strejka är grundlagsskyddad.
  • Du får ingen strejkersättning vid vild strejk. Du måste själv vara beredd att avstå lön för de pass du inte arbetar.
  • Arbetsdomstolen kan utdöma ett skadestånd för den som deltar i en vild strejk. Summan fastslogs 1992 till 2000 kr. Summan kan ha höjts sen dess pga ändrat penningvärde. Skadeståndet gäller per strejktillfälle och person. Inte per dag alltså. Det är mycket vanligt att andra som stödjer strejken går in och betalar skadeståndet via insamlingar.
  • Fackligt förtroendevalda få under inga omständigheter delta i en vild strejk. Det kan orsaka stora skadestånd för facket.
  • Klubben är bundna av lag att försöka stoppa strejken. De kommer att göra uttalanden mot strejken men bry dig inte om det. De är på vår sida men får inte säga det.
Följande meddelande har skickats till Arriva:
Till: [email protected]; [email protected]
Ämne: Varsel om stridsåtgärder
 Igår, 31/12, beslutade ett möte med anställda på Pågatågen med stor majoritet att gå ut i vild strejk på måndag om företaget säger upp huvudskyddsombudet. Strejken träder ikraft eller avblåses direkt när uppsägningen meddelas. Om det blir uppsägning eller avsked startar strejken.
#1 - Anonym

Super!

#2 - Anonym

WOW! FYFAN Vad alla brann! Nu kör vi!

#3 - Anonym

Mötet var fullt! 100 pers på nyårsafton och fler ville in. Grymt bra. Nu kör vi.

#4 - Anonym

Självklart stöder jag Ola men som timanställd med riktigt dåliga månader bakom mig på grund av Corona och som ensam med inkomst i familjen så skulle skulle till och med några pass kännas hårt i plånboken, samtidigt vill jag ju absolut vara med och stödja.
Hur stor skillnad skulle det göra om man sjukanmäler sig istället för strejkar?

#5 - Anonym

@ #4 - Det alternativet diskuterades också - som timanställd går det att lägga sig timfri så mycket som möjligt och sedan sjuka sig för inlagda pass. Det kan ju hända att man antingen mår väldigt dåligt av den uppkomna situationen och ej bör vara i säkerhetstjänst; eller så råkar man helt enkelt bli sjuk.

#6 - Anders

Bra! Kämpa! Ni har absoluta majoriteten av alla järnvägsarbetare i Sverige bakom er!

#7 - Anders

Bra! Kämpa! Ni har absoluta majoriteten av alla järnvägsarbetare i Sverige bakom er!

#8 - Anonym

Alltså vilket möte! Så mycket folk!!!

#9 - Anonym

Jag jobbar måndag! Jag strejkar!

#10 - Koppkaffe

Jag är i tjänst och ska med glädje ställa mitt tåg :D

#11 - Nollåttan

Vackert att se!

Ge oss andra några dagar så är vi snart redo med insamlingsbössorna :-)

En för alla, alla för en!

#12 - Anonym

Kämpa in det nya året!

Upp med insamling så kommer bidrag till strejkkassan!

/Undersköterska i Sthlm.

#13 - Henrik Hedman

Fixa ett swishkonto så betalar vi ev böter som AD dömer ut. Resten kan ni ta som strejkunderstöd!

#14 - Anonym

"Det är egentligen det som är det viktiga med strejken, att civilkuraget ökar så enormt. Arbetarna får klart för sig vilken jävla betydelse klassen har, hur beroende bolaget är. Bolagsgubbarna är som gökungar – vi matar dom. Dom är inträngare och puffar vi dem ur boet klarar dom sig inte. Under en strejk kommer man underfund med att man har makt"

Jag ser fram emot att se alla tåg stå på måndag. Tillsammans är vi starka!

#15 - Ulf

Jag kommer självklart att stötta er ekonomiskt om/när det behövs. Så bra gjort av er!

#16 - Camilla, bussförare

Fyfan va bra! Ni är verkligen ett föredöme. För alla arbetare i hela landet. Ni har ett massivt stöd. En strejkkassa blir nog välfylld i ett nafs. Allt stöd till er. Stå på er och visa dom!✊❤👏

#17 - Anonym

Här är en till som med glädje kommer bidra till syrejkkassan! Kanske börja en insamling redan nu så att timmisar som lägger sig timfria kan få lite kompensation för det? Kämpa på!

#18 - Anonym

Hjältar är ni som slåss för allas vår trygghet på jobbet. Starta en insamling så fixar vi den vildastrejkkassa!

#19 - Syndikalist

Fantastiskt! Jag betalar gladeligen någons eventuella böter. Ni gör i förlängningen det här för oss alla

#20 - Niklas

Jag bidrar jättegärna till strejkkassan för er hjältar som ställer er upp och säger ifrån!

#21 - Anonym

Ni är grymma!

#22 - Anonym

Nu är det ute på bred front. Retweetat av Jonas Sjöstedt med 128 000 följare.

#23 - Johan

Kämpa!

#24 - Måns

Swishnummer? ✊✊✊
Första striden

#25 - S

Vi stöttar er💪
/Lokförare på annat Skåne-bolag

#26 - Anonym

Arriva har tidigare gjort sig av med instruktörer som man ansett obekväma detta för att dom utför sitt uppdrag så som det är tänkt alltså att värna säkerheten på järnvägen, detta kan vara obekvämt och kostsamt för Arriva då kickar man hellre dom och tar in en jasägare

#27 - Skiftarbetaren

Stå på er! Vi är många som stödjer er. Tack för att ni tar striden. Vi hjälps åt med strejkkassan och eventuella böter. Kampen är allas.

#28 - Anonym

https://www.facebook.com/events/1691337771046252

#29 - MTR Pendeltågen

Vi står bakom er!
Med alla medel.
Givetvis är vi otroligt många som hjälper betala skadestånd för våra kära branchkollegor.

#30 - Henrik Hedman

https://www.sydsvenskan.se/2021-01-01/tagpersonal-hotar-med-vild-strejk-pa-pagatagen

#31 - Lokförare SJÖ

Kör hårt! Straffa dom för hyvlingen också. 👊

#32 - Xxx

Superbra. Är själv gammalt skyddsombud (so/hso/rso) och tycker ni gör helt rätt. Backa upp era representanter. Mvh En arbetsgivare

#33 - Percy

Ni är inte ensamma. Vi kommer stötta er. Bra att ni markerar.

#34 - Freja

Det här behövs verkligen, tack för att ni tar fajten för oss alla arbetare och skyddsombud! Ni har stödet från många, inte bara järnvägsarbetare så sträck på er och ryt ifrån... Självklart är jag med och stödjer en strejkkassa.

#35 - Anonym

Backup är på väg att organiseras i Stockholms underjord. Vi står med er!

#36 - Anonym

Solidaritet med er!